Jordbruksverkets stöd
Jordbruksverkets stöd för bevarande av lantraser
För att bevara de gamla raserna som funnits i Sverige kan man få stöd från Jordbruksverket. Anledningen är som beskrivet på deras hemsida: ”.. för att behålla den genetiska variationen hos våra lantbruksdjur. Vi kan komma att behöva egenskaperna som finns hos våra gamla, härdiga raser om förutsättningarna för djurhållning ändras i framtiden. Raserna är också en del av ett levande kulturarv.”
Hur man gör för att få detta stöd beskrivs kort nedan.
Du behöver som djurägare ansluta dig till en verksamhet som hanterar och registrerar härstamning. Det kan vara ex VÄXA eller SkåneSemin. Dessa tar ut en avgift för att hantera detta. Dock är det en förutsättning för att djuren ska vara godkända Rödkullor i avels- och stödsammanhang. Föds en kalv utanför härstamningskontrollen är det idag närmast omöjligt att få denna registrerad i efterhand och hamnar därmed utanför möjligt avelsarbete. Den tappar således också mycket av sitt värde, då den inte går att sälja till annat än slakt. Föreningen uppmuntrar alla som skaffar en Rödkulla att registrera denna i ett system för härstamningskontroll, för att ha möjlighet att fånga upp alla goda gener som föds fram hos producenterna, stora som små.
För att söka stödet för Hotade husdjursraser görs en ansökan via SAM på jordbruksverkets hemsida.
På denna sidan finns information om förutsättningar, krav och belopp för stödet.
https://jordbruksverket.se/stod/jordbruk-tradgard-och-rennaring/djur/hotade-husdjursraser
Kort gäller följande för djuren man söker stöd för listas nedan, taget från Jordbruksverkets hemsida.
Djuren får inte vara kastrerade.
Alla nötkreatur ska ingå i bevarande- eller avelsarbete.
Nötkreatur ska bli minst 6 månader gamla under räkningsperioden, 1 augusti året före ansökningsåret till och med den 31 juli ansökningsåret, och vara registrerade i nötkreatursregistret, CDB Internet.
Hondjur får bara betäckas eller semineras med renrasiga handjur av samma ras.
Alla djur ska vara renrasiga. Det innebär att djuren ska vara införda i huvudavsnittet i en stambok för den aktuella rasen. Stamboken ska ingå i ett godkänt avelsprogram för den aktuella rasen och föras av en erkänd avelsorganisation.